Čebelarstvo

Dom avtohtone kranjske sivke

Deli: FB TW

Čebelarstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo in je izjemno priljubljeno. V Sloveniji približno 11.350 čebelarjev skrbi za 205.000 panjev, kar Slovenijo uvršča na vrh med državami članicami EU. 

Slovenski čebelarji se zavedajo pomena čebel ter njihove vloge pri ohranjanju življenja. Čebele z opraševanjem rastlin poskrbijo za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. Že Albert Einstein je poudarjal, kako pomembna je čebela za življenje: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta, saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi ...«. 
Slovensko čebelarstvo je v svet ponesel pionir sodobnega čebelarstva, Anton Janša, ki je pred več kot 230 leti poučeval čebelarstvo na cesarskem Dunaju. Malokdo ve, da je druga najbolj razširjena pasma čebel na svetu avtohtona kranjska sivka, ki izvira iz slovenskega etničnega prostora. Sivka se odlikuje po pridnosti, delavnosti in odlični orientaciji. Čebelarji dokazujejo, da čebelarjenje nima prostorskih omejitev. V zadnjih letih se je močno uveljavilo urbano čebelarjenje, kjer pisane čebelnjake najdemo na strehah mestnih stavb, stanovanjskih balkonih, v parkih ali ob čebelarskih učnih poteh v neposredni bližini urbanih centrov. Tako čebelarji poleg pridelave medu izobražujejo prebivalstvo o čebelah ter s tem ohranjajo spoštovanje do teh izjemnih bitij.  

 

Prav na Janšev rojstni vse od leta 2017 praznujemo mednarodni dan čebel, pobuda za ustanovitev mednarodnega dne pa je prišla iz Čebelarske zveze Slovenije.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70