Paviljon

Slovenska modrost, inovativnost in energija

Slovenija se bo v Dubaju predstavila z geslom Slovenia. Green and Smart Experience, s čimer poudarjamo trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega značaja. Svetovno javnost bomo nagovorili z zgodbami, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.

Slovenija bo v Dubaju simbolizirala zeleno srce Evrope in obiskovalce nagovorila z avtentičnimi podobami in vrhunskimi multimedijskimi predstavitvami, ki jih bodo za nekaj časa predstavile v tiste kotičke naše dežele, na katere smo še posebej ponosni. Na vsakem koraku jim bomo ponudili dobre razloge za odkrivanje Slovenije in delitev sporočil, ki bodo svet prihodnosti zagotovo spreminjale na bolje.

  • 1550 m2 razstavnih površin
  • 8. februar 2022 - Slovenski dan na Expo2020
  • 11 tematskih tednov posebnih slovenskih doživetij
  • edinstveni 360° video projekciji slovenskih ikon naravne in kulturne dediščine in prebojnih rešitev slovenskega gospodarstva
  • 45+ dogodkov, namenjenih promociji slovenskega znanja in priložnosti za sodelovanj
  • 25+ milijonov obiskovalcev pričakujejo organizatorji

Screen_Shot_2021-01-07_at_16.58.20.png

 

Zgodba slovenskega paviljona

Slovenski paviljon, čigar ideja je nastala v arhitekturnem studiu Magnet design in je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev, je bil izbran aprila 2019 na natečaju, ki ga je vodilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ponazarja lebdečo zeleno oazo na vodni gladini, s čimer je avtor paviljona želel izpostaviti slovensko modrost, inovativnost in energijo. Paviljon pa prepričal samo organizatorje slovenskega udeležbe na EXPO 2020, deležen je bil tudi pozornosti mednarodne arhitekturne javnosti in med drugim oktobra 2019 prejel posebno omembo v kategoriji razstavnih prostorov na Architecture Masterprize. Paviljon je postavljen na 1550 m2 velikem razstavnem prostoru v tematskem sklopu trajnost, in se ponaša z odlično lego, saj stoji v neposredni bližini enega od treh vhodov na razstavo EXPO 2020.

sloexpo3.jpg

V paviljonu so izpostavljeni trije elementi, ki Slovenijo najbolj zaznamujejo: voda, ki je vir življenja, vitalnosti, pretok materialov in idej; narava, ki povezuje zemljo z univerzumom, znanjem in inovativnostjo ter predstavlja zeleno in čisto srce Slovenije ter inovativnost, ki jo na paviljonu predstavlja ogromen leseni senčnik, naš ščit in zavetje, ki je po svoji konstrukciji in izvedbi pravi tehnološki izum z močno slovensko identiteto. V konstrukciji paviljona so inovativno uporabljeni elementi, ki so montažni, trajnostni in razgradljivi: kovina, steklo, les in kamen.

Privlačno zasnovana zunanjost paviljona ponazarja slovenski gozd. Po obodu objekta iz lesene konstrukcije je nameščeno rastlinje, ki bo v času razstave s pomočjo inovativne tehnologije, plodu slovenskega znanja, ves čas ustrezno hlajeno ter vlaženo in bo tako obiskovalcem ponujalo blagodejno osvežitev. Inovativnost slovenskega gospodarstva predstavlja kot sito oblikovana streha objekta iz slovenskega lesa. Idejo zanjo je avtor črpal iz lesenih izdelkov za vsakdanjo rabo (ribniška suha roba), ki so pred 400 leti kot prvi slovenski izdelki dobili dovoljenje za prodajo v tujini. Vhod paviljona je spuščen v zemljo in v celoti obkrožen z vodo, s čimer bo obisk v njem prijeten in osvežujoč.

Paviljon je zasnovan kot pametno okolje, ki bo obiskovalcem omogočal virtualni obisk in izkušnjo prihodnosti z uporabo naprednih digitalnih rešitev. Notranjost objekta je opremljena z napredno zasnovanimi LCD površinami na stenah, stropu in tleh prostorov, ki bodo omogočale impresivne predstavitve slovenskih zgodb in presežkov. S svetlobnim utripanjem v ritmu bitja srca pa bo paviljon obiskovalce nagovarjal že od daleč in jih vabil na čustveno spoznavanje s Slovenijo.

0
1
2

PRITLIČJE

Osrednji del pritličja – Trg Evrope je zasnovan multifunkcijsko, saj deluje kot osrednji sprejemni prostor za obiskovalce ter kot prostor za dogodke, druženje in počitek. Na tem krožnem trgu, ki ga s stropa obsijuje čebelji vzorec satovja, je stičišče obiskovalcev z vsega sveta. Osrednji trg simbolično predstavlja Slovenijo kot srčiko Evrope, osrednji evropski pristan v osrčju Alp in le lučaj stran od Jadranskega morja. Na tleh osrednjega trga je vrisana podoba rože vetrov, Kompas Evrope, ki kaže na vse štiri strani neba in v smeri Benetk, Dunaja, Pariza in Londona. S trga je omogočen dostop tudi gibalno oviranim osebam, kakor tudi starejšim obiskovalcem in VIP gostom preko krožno zasnovanega dvigala, ki nas vodi skozi vsa nadstropja tik pod “vseslovenski” parazol, veliko leseno sito, ki pred močnim arabskim soncem ščiti naš paviljon.

V pritličju sta poleg Trga Evrope še dva ločena prostora, od katerih je eden namenjen predstavitvi slovenskih podjetij Showroom, drugi prostor pa je Interaktivna soba z multimedijskim prikazom biserov Slovenije s področja naravne in kulturne dediščine, turizma in športnih dosežkov.

PREDSTAVITVENI PROSTOR ZA PROMOCIJO GOSPODARSTVA IN TURIZMA B2C – SHOWROOM GREEN.CREATIVE.SMART

Slovenija želi kar najbolje in v čim večjem obsegu predstaviti slovenska prebojna podjetja, zato je podjetjem omogočena  lastna predstavitev na stojnici v Predstavitvenem prostoru paviljona, t.i. SHOWROOM. V krožno oblikovanem predstavitvenem prostoru, se predstavljajo  inovativna slovenska podjetja in ponudniki izdelkov in storitev, ki iščejo poslovne priložnosti v arabskem svetu in širše.

V prostoru so nameščeni trije pitniki, kjer si obiskovalci lahko v lastno stekleničko natočijo čisto pitno vodo. Gre za predstavitev slovenskega produkta »My Water«, s simboličnim sporočilom in osveščanjem o pomenu ohranjanja čiste pitne vode za človeštvo.

V tem prostoru je tudi informacijski pult Slovenske turistične organizacije, s promocijskimi filmi Slovenije, obiskovalci pa se lahko poslužijo  tudi različnih promocijskih materialov o Sloveniji, našem gospodarstvu in turizmu.

INTERAKTIVNA SOBA – »I FEEL SLOVENIA«

Interaktivna soba predstavlja več tematskih sklopov: naravna in kulturna dediščina, turizem in športne dosežke na moderen, inovativen in interaktiven način.

PRVO NADSTROPJE

OSREDNJA PREDSTAVITEV ZELENE IN PAMETNE SLOVENIJE S 360 STOPINJSKIM PREDSTAVITVENIM FILMOM O NARAVNIH ZNAČILNOSTIH IN GOSPODARSKIH DOSEŽKIH SLOVENIJE

Z vstopom v prvo nadstropje, katerega zunanji fasadni del obrašča bogata vegetacija, vstopamo skozi zatemnjena vrata v prvo od dveh sob, kjer obiskovalec doživi celovito izkušnjo Slovenije. Sprehodi se preko dveh prostorov: prve ZELENE SOBE - GREEN ROOM in druge PAMETNE SOBE - SMART ROOM. Cilj je, da obiskovalec doživi vizualno in čutno izkušnjo, ki sporoča svetu, kako lahko Slovenija prispeva k bolj kvalitetnemu življenju na svetu, skozi trajnostne rešitve naravnega sobivanja in tehnoloških dosežkov Slovencev.

DRUGO NADSTROPJE

SLOVENSKO POSLOVNO SREDIŠČE

Slovenski paviljon bodo obiskali številni pomembni gostje, kulturniki, poslovneži in visoki predstavniki domače in tuje svetovne politike tako iz domovine kot evropske in tuje delegacije ter visoki domači gostje Bližnjega vzhoda, Združenih arabskih emiratov in Dubaja. Srečanjem na visoki ravni je namenjeno Slovensko poslovno središče drugega nadstropja, ki bo pol leta služilo kot drugi dom naših podjetij, vladnih predstavnikov in njihovih protokolarnih gostov.

Tematski sklopi na slovenskem paviljonu

Predstavitev Slovenije bo razvrščena v vsebinske sklope, ki bodo omogočali celovito predstavitev potenciala naše države na posameznem področju in usmerjeno pozornost obiskovalcev na zgodbe, ki kažejo naše znanje, naprednost in inovativnost.

Vsebina dogajanja bo uglašena z dogajanjem na razstavi kot celoti in bo smiselno dopolnjevala zgodbe, ki jih bomo lahko spremljali tudi v paviljonih drugih držav, udeleženk razstave.

01.10.2021
31.03.2022
1

Podnebje in biotska raznovrstnost

02.10. - 16.10.2021
2

Vesolje

17.10. - 30.10.2021
3

Razvoj mest in podeželja ter pametne zgradbe

31.10. - 20.11.2021
4

Tovarne prihodnosti in razvoj materialov

21.11. - 04.12.2021
5

Digitalizacija in umetna inteligenca

05.12. - 25.12.2021
6

Potovanja, povezovanje in mobilnost

26.12. - 15.01.2022
7

Trajnostni razvoj, zelene tehnologije in les

16.01. - 26.01.2022
8

Zdravje in dobro počutje

27.01. - 16.02.2022
9

Prehrana in kmetijstvo

17.02. - 05.03.2022
10

Kulturne in kreativne industrije

06.03. - 19.03.2022
11

Voda

20.03. - 31.03.2022
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70