Pater Simon Ašič

Poznavalec tradicionalnih zelišč

Deli: FB TW

Pater Simon Ašič je poznan kot karizmatičen slovenski zdravilec in velik poznavalec zdravilnih zelišč, ki je vsakemu bolniku znal prisluhniti in mu ponuditi pravo pomoč. 

Pater Ašič je 73 let s krajšimi prekinitvami bival v Cistercijanski Opatiji Stična, ki velja za najstarejši in tudi edini še delujoči cistercijanski samostan v Sloveniji. Njegove zeliščne knjige z recepti za ozdravitev telesa so zdravstvena bibilja generacijam slovenskih družin. Raziskal je več kot 400 zdravilnih rastlin, ki rastejo v Sloveniji. V času 2. svetovne vojne je z zdravilnimi rastlinami negoval izčrpane begunce, ki so se zatekli v stiški samostan. Čez čas je Stična začela postajati pomembno zdravilsko središče, saj je število bolnih, ki so tja prihajali po pomoč, hitro naraščalo. Pater Ašič je postal poznan kot »stiški dohtar«. Kljub veliki priljubljenosti in širokemu znanju pa je ostal skromen. 

Pater Ašič je izjemno slavil jabolčni kis. Redno ga je uporabljal pri hrani, samo pri mleku in kavi ne. Svojih zadnjih dvajset let življenja ni več večerjal, znan pa je njegov zajtrk – kislo zelje, začinjeno z medom.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70