Luka Dončić in Goran Dragić

Slovenska košarkarska virtuoza

Deli: FB TW

Luka Dončić je slovenski košarkarski fenomen, ki ga je revija Times uvrstila med najbolj vplivne športne zvezdnike prihodnosti.

Goran Dragić je kot kapetan na Evropskem košarkarskem prvenstvu leta 2017 slovensko reprezentanco povedel do naslova evropskih prvakov. Je edini Slovenec z nazivom najkoristnejši igralec evropskega prvenstva in prvi Slovenec, ki je igral na NBA Allstar tekmi.

Luka Dončić je pri svojih 13 letih je prestopil v košarkarski klub Real Madrid. Krstni nastop je doživel 30. aprila 2015, ko je na tekmi proti Unicaji postal najmlajši igralec v zgodovini Reala. Ob svoji polnoletnosti je slovenski reprezentanci izdatno pomagal do največjega uspeha v zgodovini slovenskega ekipnega športa, do naslova evropskih prvakov leta 2017, kasneje pa še do ekipnega četrtega mesta na Olimpijskih igrah v Tokiu 2021. Leta 2018 je postal dvanajsti slovenski košarkar, ki je bil izbran v ligo NBA. Pogodbo je podpisal z Dallas Mavericks in odtlej piše svojo košarkarsko pravljico. Luka Dončić je trenutno edini na svetu, ki mu je uspelo v vsega skupaj sedmih tekmah zbrati kar tri trojne dvojčke in zgolj eden izmed treh košarkarjev v zgodovini, ki mu je uspelo pred dopolnjenim 23 letom starosti v končnici doseči trojni dvojček z vsaj 30 točkami, ter edini vseh časov, ki mu je to pred 23. letom uspelo kar dvakrat.

Goran Dragić je kot kapetan na Evropskem košarkarskem prvenstvu leta 2017 slovensko reprezentanco povedel do naslova evropskih prvakov. Je edini Slovenec z nazivom najkoristnejši igralec evropskega prvenstva in prvi Slovenec, ki je igral na NBA Allstar tekmi.
Februarja 2017 je presegel število 3.000 podaj, doseženih na vseh dosedanjih tekmah lige NBA. Levoroki košarkar igre blesti vse od leta 2015 v klubu Miami Heat, s katerim se je leta 2020 prebil v veliki finale najboljšega košarkarskega klubskega tekmovanja. Dragić svoj talent nadgrajuje s svojimi delovnimi navadami, požrtvovalnostjo in spoštljivim odnosom do sotekmovalcev. 

Luka Dončič ima v svoji omari 200 parov različnih športnih copatov. Navija za nogometni klub Real Madrid, obožuje adrenalinske parke in je poznan po svoji dobrodelnosti. Gogi oziroma “The Dragon”, kot mu ljubkovalno rečejo navijači, je leta 2020 ustanovil dobrodelno Fundacijo Goran Dragić, s pomočjo katere zbira sredstva za prenovo in vzpostavitev košarkarskih igrišč v Sloveniji ter podporo socialno ali gibalno ogroženim otrokom.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70