Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju slavnostno zaprl predsednik DZ Igor Zorčič

01.04.2022
Dubaj / Ljubljana, 1. april 2022 – Včeraj je svoja vrata zaprla največja svetovna razstava Expo 2020, kjer se je predstavljala tudi Slovenija. Ob zaključni slovesnosti je navzoče nagovoril Igor Zorčič, ki se je zahvalil celotni ekipi za trud, svoje vtise pa sta delila tudi Matic Volk, generalni komisar Slovenije za Expo in Jurček Žmauc, direktor slovenskega paviljona.

»Neizogibni sta le dve stvari: Začetek in konec,« je v uvodnem nagovoru poudarila Anuša Gaši, vodja projekta in komunikacij. Slavnostni govorec prireditve je bil Igor Zorčič, predsednik državnega zbora Republike Slovenije, ki je o slovenski predstavitvi na Expu povedal: »Vsi državljani Slovenije smo lahko ponosni nad izjemno dobro opravljenim delom, ki je zagotovo še bolj odprlo vrata naše dežele marsikateremu poslovno ali turistično naravnanemu tujemu podjetju, skupini ali posamezniku.« Ob tem je poudaril, da je bila Slovenija v zadnjem letu vpeta v dva ključna dogodka, in sicer predsedovanje EU in udeležbo na Expu. »Oboje smo opravili z odliko,« je zaključil.

Slovenski veleposlanik v Združenih arabskih emiratih Oto Pungartnik, ki letos končuje štiriletni mandat, se je spomnil začetkov udeležbe na Expu 2020. »Slovenija je bila druga država, takoj za Švico, ki je podpisala svojo udeležbo na Expu. Tega so bili v Dubaju zelo veseli,« je poudaril. Tudi Pungartnik je pohvalil ekipo na paviljonu, ki se je - kot je dejal - izredno izkazala.

Svoje vtise pa sta ob zaključku delila tudi Matic Volk, generalni komisar Republike Slovenije za Expo, ki je dejal, da je Slovenija dobro izkoristila priložnost in postavila temelje za nadaljnjo prisotnost Slovenije v regiji. »To pa nam ne bi  uspelo brez ekipe, s katero smo skupaj dihali, vztrajali in v projekt vložili ogromno truda,« sta se strinjala generalni komisar in direktor slovenskega paviljona, Jurček Žmauc, ki je še pripomnil, da so ga predstavitve inovacij in slovenskega znanja, ki so se odvijale točno na tem mestu, vedno znova navdale s ponosom, da je Slovenec. Žmauc je z nami delil še anekdoto, ko je naš paviljon z družino obiskala domačinka, čez nekaj dni pa se je vrnila in nam pokazala letalske karte za Slovenijo, saj jih je naša predstavitev tako prepričala, da si jo morajo ogledati še v živo. »Ko smo začeli s pripravami na Expo smo si zadali, da slovenski paviljon obišče vsaj 7 delegacij in 50 podjetij. To bi bil za nas izjemen dosežek. Na koncu nas je obiskalo 34 delegacij in več kot 600 podjetij, na kar smo lahko neverjetno ponosni,« je zaključil Volk.

Ob zaključku slovesnosti sta v poslovnem središču še zadnjič nastopila tudi slovenska pevca Gregor Ravnik in Tajda Jovanovič.

Slovenski paviljon je svoje luči ugasnil ob 19.45 po lokalnem času, največja svetovna razstava v Dubaju pa se je zaključila s številnimi koncerti svetovno znanih glasbenikov, med njimi sta na oder stopila tudi Christina Aguilera in Tiesto. Ob polnoči je nebo nad Expom razsvetlil še zadnji ognjemet, ki je naznanil konec dogodka, ki je prav zares povezal ves svet.

Fotografije v mediateki >>

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70