Na slovenskem paviljonu v Dubaju o podpornem okolju za spodbujanje visokotehnoloških podjetij

29.03.2022
Dubaj / Ljubljana, 29. marec 2022 – V sklopu delegacije slovenskega podjetniškega sklada, primorskega tehnološkega parka ter regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina se je danes na slovenskem paviljonu v Dubaju odvil zadnji poslovni forum pred zaključkom največje svetovne razstave Expo 2020.

Namen poslovnega foruma je bil predstaviti institucionalno okolje v Sloveniji, njegove strateške usmeritve, vizijo ter vlogo in glavne spodbude izvajalskih institucij. Hkrati so obiskovalci lahko dobili vpogled v gospodarsko okolje Dubaja ter njegove priložnosti in podporo, ki jo ponuja.

»Naša država ni znana le po zelenem okolju in trajnostnem razmišljanju, ampak tudi po tem, da so podjetja strokovna, zanesljiva in visoko tehnološko razvita. Slovenija želi postati tehnološko središče in prepričan sem, da nam lahko uspe. Izkoristiti moramo priložnost, ki jo imamo tudi tukaj na Expu v Dubaju. Mi smo na voljo za podporo in pomoč, vi pa morate narediti korak naprej,« je uvodoma povedal Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sibil Klančar, vodja službe za razvojna sredstva na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je izpostavila, da je v letošnjem letu ministrstvo pripravilo velik paket finančnih spodbud, danes pa bo predstavljen le del. »427 milijonov evrov bomo namenili razvoju, povečanju produktivnosti in krepitvi globalnih verig,« je dodala.

»Expo Dubaj sicer zapira svoja vrata, ampak začenja se nova zgodba, District 2020, hub za visokotehnološka podjetja, ki  bo stal na mestu trenutne svetovne razstave. Tudi mi smo pristopili k projektu, saj želimo spodbuditi podjetja, da uresničijo svoje potenciale tudi v MENA regiji,« pripoveduje direktorica slovenskega podjetniškega sklada, Maja Tomanič Vidovič. Slovenski podjetniški sklad bo sicer v letošnjem letu preko finančnih linij omogočil novih 205 milijonov evrov, kar bo zadostovalo za 3800 podjetij. 

Aleš Cantarutti, direktor gospodarske zbornice Slovenije je nagovoril člane slovenskega podjetniškega sklada in jim predlagal, da izkoristijo enkratno priložnost in izkoristijo sredstva, ki so na voljo. »Skupaj lahko še nadgradite vaše načrte in ideje. Ni dovolj da smo dobri, da inoviramo, ampak da znamo inovacije pripeljat na nivo, da so opazne. Majhni narodi se moramo še toliko bolj potruditi. Lahko postavite sončno elektrarno da je in stoji, lahko pa iz nje naredite zgodbo, ki šteje.« MENA regija je sicer že nekaj časa v načrtih gospodarske zbornice Slovenije, Expo pa je odskočna deska, da slovenska podjetja izkoristijo priložnost.

Gospodarsko okolje Dubaja, njegove pasti in izzive je predstavil Rajesh Sarma iz Corporate Group Dubaj.

Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka in Brigita Šolta, direktorica razvojne agencije ROD Ajdovščina sta predstavili investicijsko AIM konferenco, ki se bo odvila jutri v Dubaju in na kateri bodo sodelovala številna slovenska startup on scaleup podjetja, številna tudi iz Slovenije.

Fotografije v mediateki >>

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70