Slovenski paviljon na Expu v Dubaju: harmonija narave, znanja in ustvarjalnosti

24.08.2021
Slovenski paviljon na Expu v Dubaju dobiva te dni končno podobo in je že nared za sprejem prvih obiskovalcev. Te pričakujemo 1. oktobra zgodaj dopoldne, ko se bodo odprla vrata največje svetovne razstave v zgodovini in se bodo v poslovno središče Združenih arabskih emiratov začele stekati množice obiskovalcev iz vsega sveta. Organizatorji jih napovedujejo kar 25 milijonov, med njimi pa bo v primerjavi s prejšnjimi izdajami Expa bistveno več poslovnih obiskovalcev.

Slovenski paviljon, ki stoji na izjemno opazni lokaciji v trajnostnem segmentu Expa, bo obiskovalce vabil s svojo prepoznavno zunanjostjo. Te se je že oprijel vzdevek slovenska oaza v Dubaju, njena posebnost pa je posrečen preplet treh naravnih elementov, ki so značilni za Slovenijo, vode, zelenja in lesa. Paviljon pa preseneča tudi s svojo vsebino, ki bo obiskovalce vabila k spoznavanju Slovenije kot dežele znanja, naravnih draguljev svetovnega formata in ustvarjalnosti kot enega od  vzvodov našega razvoja. Obiskovalci se bodo lahko s slovenskimi zgodbami spoznavali že na brvi, ki vodi v notranjost paviljona. Tam bodo na zaslonih, tudi interaktivnih, odkrivali podobe naše dediščine, inovacij in turističnih destinacij, od tam pa se bodo povzpeli v osrčje paviljona, kje bosta na ogled dve 360-stopinjski projekciji Slovenije. Gre za izvirno multimedijsko predstavitev, zasnovano posebej za Expo 2020. V dveh 7- minutnih projekcijah bodo obiskovalci spoznavali dragulje naše krajine in uživali v izjemnih posnetkih gora, morja, naših rek in podzemnega sveta, gozda in živali, s katerimi si v Sloveniji že stoletja delimo okolje. Slovenija kot jo bomo prikazali v Dubaju, je raj na zemlji in prava destinacija za ljudi, ki iščejo mir in pristno doživetje človeških odnosov. V sosednjem prostoru pa bodo obiskovalci spoznavali vodilo slovenskega razvoja skozi tisočletja. »Narava ima vedno prav«, bo v animiranem videu obiskovalce najprej nagovorila čebela, zatem pa bodo spoznavali dosežke slovenskega znanj in ustvarjalnosti ter mnoge osebnosti, ki utelešajo miselnost, ki je za Slovenijo vselej prva izbira, živeti z naravo in slediti njenim zakonitostim. 

Navdahnjeni z novimi spoznanji o deželi športnih junakov, si bodo lahko obiskovalci te ogledali še v interaktivni sobi, kjer jih bo 12 izbranih podob vabilo k igrivemu poglabljanju znanja o Sloveniji. Katere podobe bodo vzbudile največ zanimanja? Bodo to naši športni junaki, živali, ki bogatijo naše okolje, najstarejša trta na svetu ali podobe zgodovinskih jeder najslikovitejših slovenskih mest? Vse to bo vabilo k zbližanju z zelenim srcem Evrope. Za radovedne in poslovno naravnane obiskovalce pa bo v pritličju na voljo tudi posebna poslovna soba, kjer se bodo predstavljala slovenska podjetja, ki stavijo na neposrednost stika s potrošniki. Tam bo obiskovalcem na voljo tudi izviren pitnik, s katerim jim bomo približali izkušnjo, ki bogati naš vsakdan v Sloveniji. Žejo bodo lahko obiskovalci potešili z brezplačno mero pitne vode. 

Slovenski paviljon bo izviren in očarljiv povzetek izkušnje, ki jo dobijo obiskovali Slovenije in jo navadno strnejo v navdušenje nad zelenim biserov v srcu Evrope in potmi, na katerih lahko najdeš mir v sebi. 

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70