Na Expu ne šteje velikost države, šteje moč njenih idej

26.01.2021
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki se mudi na uradnem obisku v Združenih arabskih emiratih, si je danes ogledal prizorišče svetovne razstave EXPO 2020 in se seznanil s potekom priprav Slovenije na nastop na tem največjem dogodku letošnjega leta. V okviru obiska se bo minister sestal tudi z generalno direktorico Expa in ministrico za mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov Rem al Hašimi.

Prizorišče Expa, ki se razprostira na 440 hektarih, dobiva končno podobo. Minuli petek je vrata za obiskovalce že odprl prvi od treh tematskih paviljonov, trajnostni, kar kaže na izjemno zanimanje za dogodek v državi gostiteljici. Končno podobo pa dobiva tudi 83 nacionalnih paviljonov, med njimi slovenski. Ta leži na privlačni lokaciji blizu enega od vhodov na prizorišče razstave, pozornost pa vzbuja že na prvi pogled, saj izstopa po ozeleneli fasadi, eni od najprepoznavnejših značilnosti objekta, ki si ga je danes ogledala tudi slovenska delegacija, ki je slovenski paviljon in cilje naše države na Expu v Dubaju predstavila tamkajšnji medijem.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je nastop Slovenije na Expu označil za strateško odločitev, ki predstavlja vrata za slovensko gospodarstvo in znanost na nove trge v državah Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike. 

"Letošnji Expo bo v vseh pogledih rekorden in organizatorji so nanj, to sem se prepričal tudi na srečanju z direktorico tega projekta, zelo dobro pripravljeni. Za države, ki bodo na nje sodelovale, bo to vstopna točka na trge, na katerih živi več kot 3 milijarde prebivalstva. To so trgi, ki so za nas velikega pomena, saj je na njih še vrsta neizkoriščenih priložnosti za slovensko znanje, izdelke in rešitve." Počivalšek, ki se mudi na delovnem obisku v Združenih arabskih emiratih, je postavitev slovenskega paviljona označil za poseben mejnik v pripravah na Expo. "Od zdaj naprej bodo vse naše aktivnosti usmerjene v vsebinski del nastopa na Expu in prepričan se, da bomo v šestih mesecih, kolikor traja Expo, v Dubaju dobro predstavili relevantne in mednarodno prebojne poslovne, turistične, znanstvene in druge zgodbe, s katerimi se uvrščamo med države, ki ponujajo rešitve za pomembne globalne izzive. Na Expu ne šteje velikost države, šteje moč njenih idej."

Generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk je nastop na razstavi označil za 

"edinstveno priložnost, da svetu pokažemo, kaj znamo in si tako krepimo poslovne poti na trge, ki doživljajo velik razcvet. Za Slovenijo kot izrazito izvoznico je zelo pomembno, da je del zgodbe na Expu, saj bo ta dogodek gotovo olajšal poti do novih poslovnih dogovorov, kar je za slovensko gospodarstvo in tudi druge sfere v luči okrevanja po pandemiji, izjemnega pomena".

Slovenski paviljon, čigar ideja je nastala v arhitekturnem studiu Magnet design in je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna in Sandija Pirša, ponazarja lebdečo zeleno oazo na vodni gladini, s čimer sta avtorja zasnove želela izpostaviti slovensko modrost, inovativnost in energijo. Generalni komisar je izpostavil prostorske značilnosti paviljona. Ob izstopajoči in prepoznavnosti bo paviljon v treh etažah omogočal predstavitev slovenskih potencialov, promocijo naših najboljših poslovnih zgodb in nudil vrhunsko okolje za utiranje poslovnih poti na nove trge.

"Paviljon bo hkrati vrhunsko doživetje za obiskovalce, ki bodo lahko Slovenijo spoznali v impresivni 360-stopinji projekciji, hkrati pa bo to tudi poslovno središče, v katerem bomo lahko v vsakem trenutku izvedli profesionalne poslovne dogodke in jih na to smo zelo ponosni obogatili tudi s slovensko kulinariko."

Gradnja paviljona je bila zaupana podjetju Riko. Direktor družbe Janez Škrabec je izrazil zadovoljstvo nad tem, da so del slovenske predstavitve na rekordni izvedbi svetovne razstave Expo.

"Zraven smo bili že, ko je bila sprejeta odločitev o sodelovanju naše države na tem prestižnem dogodku. Vizija Dubaja je vizija Slovenije in vizija Slovenije je tudi vizija Rika."

Postavitev slovenskega paviljona je bila za podjetje, ki ma bogate izkušnje z leseno gradnjo - les pa predstavlja enega glavnih gradnikov paviljona - velik izziv, tudi tehnološki. Paviljon je po njegovih besedah velik arhitekturni dosežek in smo nanj lahko upravičeno ponosni. 

"Med obiskovalci Expa bo zagotovo zelo opažen, mi pa smo se potrdili, da jim bo nudil tudi vso potrebno udobje in funkcionalnost." 

Riko bo dela na paviljonu, gre za notranjo ureditev in opremo, zaključil v prihodnjih tednih.

V javni agenciji Spirit, ki je nosilka programske zasnove slovenskega nastopa na tem dogodku, načrtujejo bogat program aktivnosti na paviljonu. 

"Dogajanje na našem paviljonu bo vsebinsko razporejeno v 11 krovnih tematik, ki bodo sovpadale z dogajanjem na razstavi kot celoti in hkrati izpostavile tiste posebnosti, ki Slovenijo uvrščajo v vrh svetovnih držav. Govorimo o temah, kot so odkrivanje vesolja, zaščita vodnih virov, umetna inteligenca, premišljena urbanizacija, raba novih tehnologij v kmetijstvu, odgovornemu gospodarstvu,"pravi vršilec dolžnosti direktorja javne agencije Spirit dr. Tomaž Kostanjevec, kizagotavlja, da "bomo v Dubaju v zelo dobro oporo slovenskim podjetjem in ustanovam, ki želijo biti del gospodarskega in vrednostnega preporoda sveta. Ta tema oziroma ta izziv je v ospredju razmisleka organizatorjev razstave EXPO 2020 in zelo pomembno je, da nas svet prepozna kot del skupine držav, ki so del rešitve za največje izzive človeštva".

Dr. Kostanjevec še ocenjuje, da potekajo slovenske priprave na nastop na razstavi EXPO 2020 dobro in v skladu z načrti, aktivnosti v prihodnjih tednih pa bodo po njegovih besedah usmerjene predvsem v oblikovanje dogovorov s slovenskimi podjetji za sodelovanje na slovenskem paviljonu. Zanimanje je veliko in obeta zelo prepričljivo dogajanje na slovenskem paviljonu in na dogodkih, ki jih Slovenija načrtuje v sodelovanju z drugimi državami, udeleženkami Expa. 

 

Expo 2020 Dubaj

Svetovna razstava Expo se po Milanu, kjer se je zelo uspešno predstavila tudi Slovenija, letos seli v Dubaj v Združenih arabskih emiratih.

Pod sloganom Povezovanje idej za prihodnost se bo predstavilo več kot 190 držav, zaradi česar se je dogodka že sedaj oprijel sloves razstava presežkov. Organizatorji pričakujejo v šestih mesecih, med 1. oktobrom 2021 in 10. aprilom 2022, več kot 25 milijonov obiskov obiskovalcev iz vsega sveta. Svetovna razstava EXPO bo prvič v njeni zgodovini gostovala v državah MEASA (Bližnji vzhod, Afrika in južna Azija) in bo po besedah organizatorjev predstavljala vrata v svet in na trg, kjer živi kar 3,2 milijarde prebivalstva.

Prizorišče razstave bo sestavljeno iz treh vsebinskih in arhitekturnih segmentov, ki predstavljajo tri ključne teme letošnje razstave: trajnost, mobilnost in priložnosti. Organizatorji napovedujejo vznemirljiv program, ki bo obiskovalcem ponujal prepričljiv in znanstveno otipljiv vpogled v prihodnost sveta.

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70