Jame

Skrivnosten podzemni svet

Deli: FB TW

Slovenija leži na kraškem območju, kjer se zaradi prepustnih kamnin in podzemnega pretakanja vode ustvarjajo čudovite podzemne oblike.

Na tako majhnem ozemlju je danes odkritih nekaj več kot 9.000 jam, številne pa so še skrite človeškim očem. V jamah se ustvarja izjemen ekosistem, saj v njih najdemo poleg mnogovrstnih kapniških oblik, jezer in rek, tudi številne živali. Prav Postojnska jama je s 85 predstavniki živalskih vrst biodiverzitetno najbogatejša jama na svetu, ponaša pa se tudi s prvo enotirno jamsko železnico na svetu. Čudovita jama Vilenica, v kateri naj bi živele vile, sodi med najstarejše turistične jame na svetu, saj so tu turistični ogledi potekali vse od leta 1633. Posebno naravno dediščino predstavljajo Škocjanske jame, ki so vpisane na seznam UNESCO in v svojih globinah skrivajo najgloblji podzemni kanjon na svetu.  

Jame
Najdaljši jamski sistem v Sloveniji najdemo pod goro Migavec, kjer so doslej okrili že več kot 40 kilometrov podzemnih rovov. Sicer pa je Postojnska jama z nekaj več kot 20 kilometri rovov tudi največja turistična jama v Evropi.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70