Alenka Artnik

Svetovna rekorderka v potapljanju na dah

Deli: FB TW

Čeprav se je slovenska morska deklica, kot ljubkovalno rečejo Artnikovi, s potapljanjem začela ukvarjati relativno pozno, po 30. letu starosti, je njen talent že kmalu prišel do izraza. Že v prvi sezoni treningov se je namreč dotaknila dna 100 m globoke Modre luknje v Egiptu. 

Leta 2016 je Alenka slavila svoj prvi svetovni rekord na svetovnem prvenstvu CMAS s potopom na 92 m globine. Naslednje leto je rekordna zmagovalka na istem prvenstvu znova osvojila zlato in na karibskem pokalu zablestela v t. i. 100-metrskem klubu, s čimer je postala šele četrta ženska zmagovalka na tej globini. Alenka Artnik premaguje meje mogočega, saj je prva ženska na svetu, ki se je potopila pod magično mejo 122 metrov z monoplavutjo na en sam dah. V letu 2020 je postavila dva svetovna rekorda - v disciplini z dvojno plavutjo se je spustila 94 metrov globoko, v kraljevski disciplini z monoplavutjo pa kar 114 metrov pod morsko gladino. Svoje dosežke je še izboljšala julija 2021 na tekmovanju Vertical Blue na Bahamih, kjer je za nov rekordni potop na 122 m potrebovala 3 minute in 34 sekund. V življenju se ji še ni zgodilo, da bi imela neuspešen potop, kar je v tem športu prava redkost.

 

Alenka ima med breztežnim padanjem v globino oči zaprte. Zaznava le vodo, misli nima in je popolnoma prisotna v trenutku. Občutek prostega pada in potapljanja na dah primerja s stanjem globoke meditacije.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70