Herman Potočnik

Slovenski vesoljski pionir

Deli: FB TW

Herman Potočnik, vojak, inženir in specialist za raketno tehniko, je v svoji knjigi Problem vožnje po Vesolju – Raketni motor že leta 1928 do potankosti načrtoval in opisal človekov prodor v vesolje ter izvirne rešitve za njegovo bivanje v breztežnosti.

Prvi vesoljski arhitekt je načrtoval do zdaj še neuresničeno idejo Mednarodne geostacionarne vesoljske postaje z umetno gravitacijo, ki bi jo sestavljali trije elementi: opazovalnica, strojnica s sončno elektrarno in bivalno kolo, ki bi lebdeli približno 35.900 kilometrov nad Zemljo. Postaja naj bi z enakomernim vrtenjem okoli svoje osi ustvarjala umetno težnost in tako posledično omogočila podobne pogoje za življenje, kot so na Zemlji.

Spoznavanje Noordungovih idej in vesolja lahko obiskovalec doživi v Vitanju, kjer je postavljen Center Noordung. Center ima obliko futurističnega objekta, katerega arhitektura je kopija inženirjevega opisa prve geostacionarne vesoljske postaje. V arhitekturo stavbe so - tako kot v geostacionarni orbiti - vključeni observatorij, solarna elektrarna in bivalno kolo. Center Noordung nadaljuje misijo kulturalizacije vesolja, gosti mednarodno odmevne razstave in se posveča povezovanju podjetij na področju vesoljske tehnologije.

Potočnikove zamisli so vplivale celo na kultni film Stanleyja Kubricka Vesoljska odiseja iz leta 1968. Noordungova knjiga je dokazano vplivala na nemški, ameriški kot tudi ruski vesoljski razvoj.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70