Brata Rusjan in letalo Eda

Začetek slovenskega letalstva

Deli: FB TW

Manj kot šest let po prvem uspešnem poletu z motornim letalom, ki sta ga v ZDA izvedla brata Wright, se je novembra leta 1909 v zrak dvignil tudi Edvard Rusjan, prvi slovenski letalec. 

Pilotiral je letalo Eda I, ki sta ga izdelala skupaj z bratom Josipom. Z dvokrilnim letalom, sestavljenim iz platnenih kril, je Edvard preletel 60 metrov. Gre za prvi polet v takratni avstroogrski monarhiji in tudi v vsej jugovzhodni Evropi. Rusjanov polet velja za eno izmed pogumnejših odločitev, saj vemo, da so se z letalsko dejavnostjo v Franciji ali Nemčiji običajno ukvarjali izobraženci z veliko tehničnega znanja, medtem ko sta bila brata Rusjan samouka iz sodarske delavnice brez kakršnekoli izobrazbe. Pionirja slovenskega letalstva sta bila tako načrtovalca, konstruktorja in pilota obenem.

Po Edvardu Rusjanu se imenujeta leta 1999 odkriti asteroid Rusjan 19633 in letališče v Mariboru. Replika letala Eda I se nahaja na Brniškem letališču, replika Rusjanove Ede V pa je na ogled v poslovno-stanovanjskem kompleksu Eda v Novi Gorici.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70