ReSoil

Očistimo zemljo težkih kovin

Deli: FB TW

Podjetje Envit je v okviru projekta ReSoil razvilo inovativno tehnologijo ReSoil. Tehnologija s cenovno dostopnimi sredstvi in brez škodljivih vplivov na okolje omogoča čiščenje tal, ki so onesnažena s težkimi kovinami in toksičnimi metaloidi.

Razvoj tovrstnih tehnologij je nujen, saj smo že v fazi, ko je človekov vpliv na okolje tako močan, da mu samoobnova ne zmore več slediti. Po podatkih Evropske agencije za okolje je trenutno v Evropi kontaminiranih približno 250.000 območij, ki bi jih bilo treba takoj očistiti. Toksične kovine namreč niso nevarne le za okolje, temveč se iz tal prenesejo v rastline in končajo v prehranski verigi. Po koncu čiščenja zemlja ostane rodovitna, sam postopek čiščenja pa je razmeroma enostaven. Voda, ki se uporabi pri postopku, se reciklira. S tem se tudi voda ohranja kot naravni vir. 
Pri razvoju tehnologije so partnerji v projektu sodelovali z Univerzo v Ljubljani. Cilj projekta je bil predstaviti uspešno lokalno in mednarodno demonstracijo inovativne tehnologije čiščenja onesnaženih tal.

 

Na koncu postopka čiščenja se iz zemlje izloči tudi do šest kilogramov svinca.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70