ReSoil

Očistimo zemljo težkih kovin

Deli: FB TW

Podjetje Envit je v okviru projekta ReSoil razvilo inovativno tehnologijo ReSoil. Tehnologija s cenovno dostopnimi sredstvi in brez škodljivih vplivov na okolje omogoča čiščenje tal, ki so onesnažena s težkimi kovinami in toksičnimi metaloidi.

Razvoj tovrstnih tehnologij je nujen, saj smo že v fazi, ko je človekov vpliv na okolje tako močan, da mu samoobnova ne zmore več slediti. Po podatkih Evropske agencije za okolje je trenutno v Evropi kontaminiranih približno 250.000 območij, ki bi jih bilo treba takoj očistiti. Toksične kovine namreč niso nevarne le za okolje, temveč se iz tal prenesejo v rastline in končajo v prehranski verigi. Po koncu čiščenja zemlja ostane rodovitna, sam postopek čiščenja pa je razmeroma enostaven. Voda, ki se uporabi pri postopku, se reciklira. S tem se tudi voda ohranja kot naravni vir. 
Pri razvoju tehnologije so partnerji v projektu sodelovali z Univerzo v Ljubljani. Cilj projekta je bil predstaviti uspešno lokalno in mednarodno demonstracijo inovativne tehnologije čiščenja onesnaženih tal.

 

Na koncu postopka čiščenja se iz zemlje izloči tudi do šest kilogramov svinca.
Expo 2020 Dubai
Expo 2020 Dubai
uradna spletna stran
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70