Trisat

Prvi slovenski satelit v vesolju

Deli: FB TW

Septembra 2020 se je Slovenija pridružila seznamu držav, ki imajo v orbiti lastne satelite. Raketa Evropske vesoljske agencije Vega VV16, ki so jo izstrelili iz vesoljskega centra CSG v Francoski Gvajani, je ponesla v orbito kar 53 satelitov, med njimi tudi slovenska satelita NEMO-HD in TRISAT. Slovenska satelita sta del prvega preizkusa koncepta odprave malih vesoljskih plovil, imenovanega Small Spacecraft Mission Service.

Vesoljsko plovilo TRISAT je plod slovenskih invoacij. Temelji na visokozmogljivi platformi slovenskega podjetja SkyLabs, satelit pa je razvila Univerza v Mariboru. Na krovu satelita je miniaturna hiperspektralna oziroma multispektralna kamera, ki deluje v kratkovalovnem infrardečem območju in vsakodnevno dela posnetke površja Zemlje. S temi posnetki lahko natančneje spremljamo onesnaženost voda, vlažnost vegetacije, določamo žarišča požarov in zaznavamo vulkanski prah v višjih plasteh atmosfere za potrebe letalske industrije.

Uspešna izstrelitev mikrosatelita Nemo HD in nanosatelita TRISAT predstavlja zgodovinski dosežek na področju razvoja slovenske visokotehnološke panoge. Sam razvoj in spremljanje satelitov ter podatkov, ki jih satelita pošiljata iz vesolja, predstavljata za slovenske znanstvenike in vesoljske inženirje neprecenljiv vir informacij in izkušenj za nadaljnji razvoj tehnologij ter raziskovanje vesolja.

Satelit TRISAT z maso komaj 4 kg je bil izstreljen v vesolje 3. 9. 2020 ob 3:51 in leti na 550 km nadmorske višine.
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70