Nacionalna konferenca Republike Slovenije na Expo 2020: Vlaganje v pametna mesta, umetno inteligenco in digitalizacijo

31.03.2022
Dubaj / Ljubljana, 30. marec 2022 – Z današnjo nacionalno investicijsko konferenco smo na slovenskem paviljonu zaključili niz poslovnih dogodkov, ki so se v 2. nadstropju slovenskega paviljona odvijali vse od začetka največje svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju.

Prvi del nacionalne investicijske konference s fokusom na mobilnost se je odvil včeraj, danes pa so se tujim investitorjem predstavila podjetja s področja pametnih mest, umetne inteligence in digitalizacije.

Kot prvo se je predstavilo podjetje AV Living Lab s projektom City as a lab. »Expa smo se udeležili, ker želimo z mestom Dubaj  vzpostaviti sestrski Living Lab in s tem narediti most za inovacije med Slovenijo in Združenimi Arabskimi Emirati. AV Living Lab je odprto območje BTC Ljubljana, kjer na področju mobilnosti, pametnih mest in digitalizacije izvajamo inovacijske projekte v sodelovanju z meščani, ki sooblikujejo rešitve prihodnosti,« je povedal direktor podjetja Daniel Avdagič.

Mag. Luka Zupančič, koordinator projektov v podjetju BioSistemika je predstavil projekt Datana. »Do leta 2025 bo svetovna proizvodnja podatkov narasla na 175 zetabajtov, kar je 10-kratna količina podatkov, ki jo je človeštvo proizvedlo leta 2017. Vrzel se hitro povečuje in do leta 2025 ne bomo mogli shraniti več kot 20 % proizvedenih podatkov, kar predstavlja resno tveganje za naše celotne digitalne ekosisteme in digitalno varnost.« Podjetje BioSistemika je razvilo inovacijo – Datana, ki rešuje to težavo z uporabo patentiranega algoritma za kodiranje podatkov in lastniškega sistema za ravnanje s tekočino.«

Nataša Teraž Krois, vodja razvoja pri podjetju Lumar montažne hiše je izpostavila projekt skoraj nič-energijske hiše s sončno elektrarno, ki po vseh izračunih dokazano proizvede več ur električne energije kot je hiša porabi za svoje delovanje, kar je še en izmed inovativnih projektov slovenskih strokovnjakov.

Dr. Marko Grobelnik iz Instituta Jožef Stefan in podjetja Qlector, ki sta tesno povezana, je govoril o futurističnem projektu, ki že deluje in ga izvajajo partnerji OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj), Institut Jožef Stefan in podjetje Qlector. »Gre se za to, da lahko ugotovimo kje se znanstvene ideje porajajo, kakšno potovanje imajo, zakaj nekatere zamrejo in druge uspejo ter kaj so tisti faktorji uspeha. Ideja je inovativna, ker nam omogoča, da gledamo cel svet. Prvi rezultati na OECD spletni strani že kažejo globinsko sliko kje ideje nastajajo in kakšna je njihova pot.  Z OECD-jem sodelujemo zato, ker je to globalna organizacija, ki svetuje odločevalcem po vsem svetu in ta vpogled v inovacijski ekosistem omogoča videti bistveno dlje kot zdaj, ko delamo v veliki meri po občutku.«

Mag. Devid Palčič, direktor in predsednik podjetja Robotina je predstavil tehnologijo, ki omogoča digitalno preobrazbo na način sodelovanja med ljudmi in napravami ter tako tudi razvoj novih poslovnih modelov.

Fotografije v mediateki >>

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70