Na slovenskem paviljonu v Dubaju o blockchainu

29.03.2022
Dubaj / Ljubljana, 29. marec 2022 – Na slovenskem paviljonu v Dubaju se je včeraj odvila poslovna konferenca na temo blockchain tehnologij, ki jo je javna agencija SPIRIT Slovenija pripravila skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Konferenca je osvetlila pomen inovacij na področju internetnih tehnologij v povezavi s trajnostno prihodnostjo.

»Slovenija kot država z močno trajnostno naravnanostjo, ki se odraža tudi v predstavitvi paviljona, je kot prva država na svetu uvedla NFT žetone, ki služijo za promocijo gospodarstva in turizma in na to smo lahko zelo ponosni«, je v uvodnem nagovoru poudaril Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prvi del konference se je osredotočil na blockchain kot tehnologijo, ki lahko prispevala k okoljsko trajnostnim razvojnim ciljem (SDG), drugi del konference pa je poudaril pomen inovativnih ekosistemov in politike blockchain tehnologij. Kakšen vpliv pa pravzaprav ima blockchain? Blockchain ima zmožnost revolucioniranja tradicionalnih poslovnih modelov. Ponuja vrsto prednosti, vključno z izboljšano varnostjo, večjo preglednostjo, večjo učinkovitostjo, izboljšano sledljivostjo in hitrostjo transakcij ter nižjimi stroški.

Nena Dokuzov, vodja Projektne skupine za novo ekonomijo in blockchain tehnologije na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter moderatorka današnje konference je izpostavila, da je Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ob praznovanju nacionalnega dne na Expu 2020 napovedal, da slovenski paviljon ostaja del Districta 2020, kar pomeni, da moramo pripraviti dobro vsebino, katere del bodo tudi napredne tehnologije. »In prav današnji dogodek je bil namenjen predstavitvi načrtov in ob tem izgradnji skupnosti, vabljenju tujih partnerjev in navezovanju Slovenije ter Evrope na regijo MENA.

Konference so se udeležili in na njej sodelovali številni strokovnjaki s področja blockchain tehnologij, med njimi tudi Aleš Pevc iz Tehnološkega parka Ljubljana: »Na Expo smo prišli predstavit vseslovensko, morda celo globalno vizijo. To je premik iz trenutne obstoječe 2D platforme, kjer so glavne spletne strani, v 3D prostorsko okolje, kjer bomo preko avatarjev delali, se učili in hodili na izlete.«

Tadej Slapnik, direktor podjetja Hashnet je govoril o svojem sodelovanju na področju prenosa znanja in veščin s Tanzanijo.  Slovenija bo v sklopu projekta s Tanzanijo uradno zagnala center za blockhcain, ki bo pripomogel k razvoju in implementaciji tehnologij v afriške države. Omenjeni center je sicer Slovenija testno zagnala že leta 2019.

Slovenija postaja velesila v razvoju digitalnih tehnologij, ki bodo krojile našo prihodnost, njihova uporaba pa se bo še povečala. Z današnjo konferenco o novih tehnologijah je Slovenija želela deliti svoje znanje, obenem pa spoznati dobre prakse tujih uspešnih podjetij in posameznikov s področja blockchaina.

Fotografije v mediateki >>

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70