Svetovni dan voda na slovenskem paviljonu v Dubaju: Okrogla miza o podnebnih spremembah in podzemni vodi

22.03.2022
Dubaj / Ljubljana, 22. marec 2022 – Na svetovni dan voda se je na slovenskem paviljonu na Expu 2020 odvila okrogla miza na temo podnebnih sprememb in podzemne vode. V sodelovanju javne agencije SPIRIT Slovenija, Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za okolje in prostor je potekala razprava visokih domačih in tujih predstavnikov, ki so osvetlili pomen podzemne vode, ki je našim očem skrita.

»Nič nas ne dela bolj ranljive kot voda. Podzemna voda je pomemben vir pitne vode, zato si zasluži večjo pozornost, kot ji jo namenjamo. Prav zato potrebujemo znanost in inovacije, da razumemo kaj se z njo dogaja. Naredimo nevidno vidno in jo ohranimo za generacije, ki prihajajo,« je v uvodnem video nagovoru povedal predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Rok Tomšič iz Ministrstva za zunanje zadeve je poudaril, da se moramo zavedati, da je prihodnost odvisna od gospodarske rasti, voda pa je bistvenega pomena ne le za življenje ljudi, ampak tudi za gospodarstvo, zato moramo z njo ravnati pametno in pazljivo. »Z vodo se življenje začne in konča. Od nje je odvisna tudi kakovost življenja prihodnjih generacij, zato so odločitve, ki jih mi sprejemamo danes še pomembnejše. Zato je ključno poglobljeno razumevanje podzemne vode in podnebnih sprememb,« je povzel Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor.

Po uvodnih nagovorih se je pričela debata, kjer so sodelovali številni strokovnjaki, med njimi Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, Jaana Huso – Kallio, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo na Finskem, Sumit Vij, višji znanstveni uradnik na Geneva Water Hub, Loic Charpentier, vodja politike vodnih inovacij na Water Europe, Vinod Tare, ustanovitelj in vodja cGanga na indijskem inštitutu za tehnologijo in Marco Keiner, direktor oddelka za okolje na Ekonomski komisiji Združenih narodov za Evropo.

Jaana Huso – Kalio, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo na Finskem je izpostavila, da je voda izjemno pomembna za naše življenje. »Pomembno je, da se vsi tega zavedajo in razumejo kaj to zares pomeni. Skoraj vse o čemer govorimo se navezuje na podnebne spremembe. Vse to ne gre brez znanosti. Tako lahko je.« Loic Charpentier, vodja politike vodnih inovacij na Water Europe je poudaril pomen sodelovanja. »Združiti moramo moči, tehnologijo in inovacije, da lahko najdemo rešitev in na ta način naslovimo reševanje podzemne vode.« »Le del vode vidimo s svojimi očmi. Za del, ki je očem skrit, pa potrebujemo tehnologijo,« dodaja Vinod Tare, ustanovitelj in vodja cGanga na indijskem inštitutu za tehnologijo.

Po okrogli mizi so praktične rešitve iz področja voda predstavili predstavniki slovenskih podjetij in institucij. Tomaž Rodič,  direktor Centra odličnosti Vesolje-SI je predstavil potencial satelita s katerim lahko spremljajo tok reke, preučujejo njene potenciale in morebitne spremembe. Marko Maver, pomočnik direktorja iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je povedal, da za ugotovitve potrebujemo zanesljive meritve, kar pomeni, da potrebujemo tehnološke inovacije. »Podzemna voda je zelo pomembna in zato jo moramo narediti vidno in s tem dvigniti tudi zavedanje za naše zdravje in okolje.«

Na slovenskem paviljonu pa se je predstavil tudi Blejski vodni festival. Obiskovalcem so ponudili vodni koktejl,  katerega glavna sestavina je voda s 24-karatnim zlatom. Narejen je iz naravnih sestavin kot so med, rdeča pesa, ingver in limetin sok.

V počastitev svetovnemu dnevu voda, je na dogodku nastopila tudi vizualna umetnica Eva Petrič, ki je v svojem aktu predstavila pogled iz vesolja na zemljo, na modri planet, ki postaja vse bolj odvisen od človeka in njegovih dejavnosti.

Fotografije v mediateki >>

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70