Na slovenskem paviljonu v Dubaju: Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva, predstavlja več kot 99-odstotni delež

10.02.2022
Ljubljana / Dubaj, 10. februar 2022 – Danes je slovenski paviljon obiskala delegacija obrtno – podjetniške zbornice Slovenije, v okviru katere se je v slovenskem poslovnem središču odvil poslovni forum v organizaciji javne agencija Spirit Slovenija, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter obrtno – podjetniške zbornice Slovenije na temo visokokakovostnih izdelkov in celovitih storitev slovenskega malega gospodarstva.

Matic Volk, generalni komisar Republike Slovenije za Expo 2020 v Dubaju je ob začetku poslovnega foruma pozdravil udeležence in napovedal, da slovenski paviljon tudi po koncu svetovne razstave ostaja v Dubaju, kjer bo del ``distrikta 2020``, kar pomeni priložnost za nadaljnjo širjenje slovenskega gospodarstva.

Predsednik obrtno – podjetniške zbornice Slovenije, Branko Meh, je poudaril, da je konkurenca slovenskih podjetij vse večja. ``Mnoge preseneti podatek, da malo gospodarstvo predstavlja kar 99 % celotnega gospodarstva. To prinaša prilagodljivost in možnost hitrega odziva na spremembe. Slovenija je po številu prebivalcev majhna, a premore ogromno inovativnosti in naprednih podjetij.``

V Sloveniji je prijavljenih več kot 206.000 podjetij. Glavni izvozni trgi za slovenska podjetja so države članice EU,  kot so Nemčija, Italija, Avstrija, Hrvaška, Švica, Francija in druge. Slovenija proizvaja in izvaža večinoma motorna vozila, električno in elektronsko opremo, stroje ter medicinske in farmacevtske izdelke. V primerjavi z EU Slovenija najbolj izstopa po visokem deležu tehnološko srednje zahtevnih izdelkov.

Marko Lotrič, direktor podjetja Lotrič Metrologija je povedal, da je Expo prostor, ki povezuje ljudi, ki imajo vpliv. ``Samo če delamo skupaj, lahko zagotovimo varno in zdravo prihodnost za naš planet in naše ljudi. Mi smo tukaj, da predstavimo kako znanost merjenja vpliva na izboljšanje zdravja in naše varnosti ter hkrati zmanjševanje stroškov tako za podjetja, kot tudi za družbo v celoti.``

Predstavnika podjetja Lotrič,  Urška Habjan, direktorica prodaje in marketinga ter Jure Thaler, direktor raziskav in razvoja sta predstavila produkta – Exactum, pametni sistem za samodejni nadzor, ki je inovativna rešitev na področju merilnih sistemov, ki izboljša delovne procese v industriji, zdravstvu, laboratorijih, skladiščih, rastlinjakih, galerijah, pri transportu oziroma povsod tam, kjer so potrebni obvladovani pogoji ter postopek certificiranja ter preizkušanja obraznih mask.

Podjetje Lotrič Metrologija je pred poslovnim forumom s podjetjem iz Savdske Arabije podpisalo tudi pogodbo o sodelovanju, kar potrjuje, da je slovenski paviljon prav zares stičišče in središče novih prijateljstev, poznanstev in partnerstev.

Fotografije v mediateki >>

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70