Nacionalni dan Slovenije na Expu 2020 v znamenju kulturne dediščine. Napoved okrepljenega gospodarskega delovanja Slovenije v Dubaju.

07.02.2022
Ljubljana / Dubaj, 4. februar 2022 – Na največjem dogodku zadnjih let, svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju, je vse nared za praznovanje slovenskega nacionalnega dneva. Ta bo 8. februarja, na slovenski kulturni praznik. Že ta konec tedna pa se na slovenskem paviljonu začenja intenziven preplet dogodkov, na katerih bodo lahko obiskovalci Expa 2020 spoznavali slovensko kulturo in kulinariko.

Osrednja slovesnost v čast Sloveniji bo potekala 8. februarja 2020, ob 10.20, na osrednjem prizorišču Expa, veličastnem trgu Al Wasl. Govorec na slovesnosti bo vodja slovenske delegacije na nacionalnem dnevu, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Poleg njega se bo prireditve udeležil tudi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Pričakovati je, da bo minister Počivalšek razkril načrte, povezane s prihodnostjo slovenskega paviljona na Expu 2020. Kot je znano, je v gospodarskih krogih velika naklonjenost ideji, da bi Slovenija ohranila paviljon v Dubaju, kjer se bo na območju Expa 2020 letošnjo jesen odprl tako imenovani distrikt 2020, namenjen prebojnim poslovnim idejam z vsega sveta.

V umetniškem sporedu bodo nastopili vokalna zasedba Jazzva, harmonikar Marko Hatlak, operna solistka Tajda Jovanović, Akademska folklorna skupina France Marolt in recitator Isaak Hrovatin, ambasador evropske prestolnice kulture GO! Nova Gorica * Gorizia.

Slovesnost boste lahko spremljali tudi na facebook profilu Slovenia at Expo.

Istega dne bo na slovenskem paviljonu ob 14.30 potekal osrednji sprejem ob nacionalnem dnevu Slovenije na Expu 2020, ki se ga bodo udeležili  Slovenci, ki živijo in delujejo v Združenih arabskih emiratih ter predstavniki slovenskih podjetij, ki so del poslovnega programa na slovenskem paviljonu.

Po sprejemu se bo na trgu Al Wasl odvil koncert, ki se ga bodo lahko udeležili vsi obiskovalci Expa. Na njem bodo z enournim sporedom, ki bo obsegal slovenske ljudske pesmi ter pesmi nekaterih sodobnih glasbenih ustvarjalcev, nastopili ustvarjalci, ki bodo pred tem nastopili že na uradni slovesnosti, ki jo bodo organizatorji Expa 2020 priredili v čast Sloveniji.

Praznovanje slovenskega nacionalnega dne so v javni agenciji Spirit Slovenija, ki je nosilka predstavitve Slovenije na Expu 2020, razširili na večdnevni niz dogodkov, ki bodo obiskovalce Expa vabili na slovenski paviljon. Odvila se bo vrsta kulinarični predstavitev Slovenije ter  folklornih in glasbenih nastopov. Posebej živahno dogajanje bo tako med 4. in 9. februarjem, ko bo slavnostne dneve sklenila poslovna konferenca Slovenske turistične organizacije. Na njej bodo strokovni javnosti ter turističnim agentom predstavili priložnosti sodelovanja z makroregijo Mediteranska Slovenija.

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70