Slovenski paviljon na Expu 2020 obiskalo že 120.000 obiskovalcev. Povprečna ocena vsebin paviljona s strani obiskovalcev je visoka 8.

03.11.2021
Prvi mesec Expa 2020 je bil na slovenskem paviljonu v znamenju uspešnih poslovnih dogodkov, številnih obiskov slovenskih podjetij in navdušenja obiskovalcev nad vsebinami na paviljonu.

Prvi mesec slovenske predstavitve na največjem svetovnem dogodku v javni agenciji Spirit Slovenija, ki je organizatorka predstavitve naše države, ocenjujejo kot izjemno dober začetek šestmesečnega projekta.

»Expo 2020 je delil usodo številnih drugih velikih globalnih dogodkov – vse od prestavitve datuma, do negotovosti zaradi razmaha pandemije, zato nismo mogli vedeti, kako se bo dogodek sploh začel in kako bo potekalo dogajanje na našem paviljonu. Zdaj, ko je prvi mesec za nami, lahko z velikim zadovoljstvom ugotovimo dvoje: da je bila odločitev za nastop Slovenije na svetovni razstavi v Dubaju pravilna in da so tako obiskovalci paviljona kot tudi slovenska podjetja s predstavitvijo zelo zadovoljni.«

Tako prve tedne slovenske predstavitve na Expu 2020 ocenjuje dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija, ki napoveduje izjemno zanimiv program na slovenskem paviljonu tudi v novembru.

Slovenski paviljon je bil oktobra v znamenju krožnega gospodarstva in vesoljskih tehnologij – s teh dveh področij sta bili tudi prvi večji poslovni delegaciji, ki sta gostovali na paviljonu.

»Poslovnih dogodkov, ki so bili namenjeni širi javnosti, je bilo v oktobru 10, sem pa niso všteti dogodki, ki so jih organizirala slovenska podjetja in so bila namenjena njihovim poslovnim aktivnostim. Poleg tega smo kot država sodelovali tudi na dogodkih, ki so bili del širšega mednarodnega povezovanja. Tako smo imeli izpostavljeno vlogo na Dnevu Evropske unije, pa na dveh odmevnih dogodkih na ženskem paviljonu, na temo krepitve enakih možnosti v vesoljskem gospodarstvu in drugi na temo žensk in kariernega napredka.«

Matic Volk, generalni komisar Republike Slovenije za Expo, tako povzema pester nabor dogodkov na slovenskem paviljonu v oktobru. »Zelo pa smo ponosni tudi na dogodek na temo pametnih vasi, ki se je v organizaciji Slovenije odvil 1. novembra. Verjamemo, da se lahko pobuda našega poslanca v evropskem parlamentu Franca Bogoviča prelevi v dolgoročno uspešno zgodbo,« še razmišlja Volk.

In kaj pravijo številke?

Slovenski paviljon, ki ga odlikuje tudi izjemna lokacija – stoji namreč povsem blizu enega od glavnih vhodov na Expo 2020 – je oktobra obiskalo že več kot 120.000 obiskovalcev. Rekorden dan je bil 21. oktobra, ko smo na paviljonu zabeležili več kot 15.000 obiskovalcev. Obiskovalci najraje zaidejo v interaktivno sobo, kjer lahko skozi enostavno igro spoznavajo najbolj ikonične podobe Slovenije in v njej tudi izpolnijo vprašalnik, preko katerega se zbirajo analitični podatki o strukturi in zadovoljstvu obiskovalcev. Tisti, ki so jo izpolnili, so vtise o paviljonu povzeli z oceno 8,2, medtem, ko je ocena, namenjena dvema 360-stopinjskima video predstavitvama zelene in pametne Slovenije še nekoliko višja, 8,3.

Kaj pa prepoznavni obrazi?

Oktobra so slovenski paviljon obiskali številni visoki predstavniki, med njimi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Margaritis Schinas, podpredsednik Evropske komisije Simonetta di Pippo, italijanska astrofizičarka in direktorica urada Organizacije združenih narodov za vesolje slovenski veleposlanik v Abu Dhabiju, Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Saša Arsenović, župan mestne občine Maribor. Med gosti dogodkov na slovenskem paviljonu in naključnimi obiskovalci pa so bili tudi Jože Potrebuješ, Tinkara Kovač in Tadej Pogačar.

In kako bo na slovenskem paviljonu novembra?

Novembra bo dogajanje na slovenskem paviljonu v znamenju draguljev Ljubljane, ki je nasledila Maribor – ta se je na paviljonu predstavil oktobra.

Poleg tega pa bosta novembra na Expu 2020 gostovali dve številčni poslovni delegaciji, prva s področja pametnih mest prihodnosti in druga s področja pametnih tovarn in materialov. Obe delegaciji bosta gostili tudi mednarodni poslovni forum, vrsto zanimivih poslovnih dogodkov pa bo dopolnil še obisk slovenskega znanstvenika dr. Jureta Leskovca z univerze Stanford, ki bo na slovenskem paviljonu predaval konec novembra.

Deli: FB TW
  • Facebook
  • Twitter
  • instagram

#exposlovenia
#ifeelslovenia
#beethefuture

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Verovškova 60, SI-1000 Ljubljana +386 1 589 18 70